top of page

recommendations|

גיבורות

📖 עיון

גיבורות | ספר התערוכה במכירה מוקדמת

אני נרגשת לשתף אתכם שספר התערוכה ״גיבורות: אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה״ נמצא בעריכות אחרונות והוא זמין לרכישה מוקדמת באתר המדיטק בהטבה מיוחדת. את התערוכה ילווה ספר מהודר בן 250 עמודים בכריכה קשה, המשמר את חווית הביקור ומאגד את אוצרות התערוכה כולה. הסיפורים האנושיים על היצירתיות ועל ניצחון הרוח נכרכים בספר לצד מאות תצלומים היסטוריים, תצלומים מהתערוכה עצמה, טקסטים שנכתבו במיוחד וציטוטים בלתי נשכחים. דפי הספר מזמינים לצלול אל הדרכים שבהן בגדים, אופנה ותרבות היו למקור של כוח ושל תעצומות נפש בזמנים הקשים ביותר.
אני ממליצה לכם להזמין את הספר, שיקר לליבי, כבר כעת. הספר יוצא במהדורה מוגבלת, ומספר העותקים שלו מצומצם. מנסיון העבר, מלאי ספרי התערוכות אוזל במהירות.
בהטבה מיוחדת במכירה המוקדמת של ספר התערוכה (קוד הטבה: ספר) מחיר לספר יהיה 160 ש״ח במקום 220 ש״ח.

🧐 מעקב

להגשים חלומות | שמואל בן שלום

אם ביקרתם בתערוכה "גיבורות", סביר שהתפלאתם: איך בתוך מוזיאון חולון צמח פתאום רחוב בפראג משנות ה־40 או בריכת שחיה בקומה השניה?
מאחורי הפלא הזה עומד שמואל בן שלום – אמן, מנהל קריאייטיב ומעצב תפאורות מהמבריקים שפועלים כיום.
שמואל מתגורר בניו־יורק ויוצר קונספטים בלתי נשכחים לפרסומות, קליפים והפקות בינלאומיות. בארץ הוא זכור כמנהל הקריאייטיבי הראשי של אירוויזיון 2019 – ההפקה שכבשה מעל 200 מיליון צופים בעולם. עם רקורד מרשים בעבודה עם שמות כמו Dita Von Teese, Vogue Hommes וסמסונג, שמואל יודע לספר סיפור לא רק במילים – אלא בחללים, באור ובחומר.
שווה לעקוב אחר העבודות שלו – הן חגיגה לעיניים ולנשמה.

💫 השראות

ידי הזהב של ויוי בלאיש: זיכרון, רוך וקסם

כשמתקרבים אל הבובות בתערוכת "גיבורות" – מרגישים שהן כמעט ונושמות.
הקסם הזה הוא פרי עבודתו של המעצב הנפלא ויוי בלאיש, שהחייה עבורנו נשים מהעבר בטכניקות של פיסול ותלת־ממד.
ויוי, מהקולות הבולטים והאהובים באופנה הישראלית, משלב בעבודותיו בין נוסטלגיה לעכשוויות, בין בוהמיה לחלום. עבודותיו ניכרות בפרטים הקטנים, בתנועה שבבדים, וברגש שנוגע בלב.
ממליצה בחום לעקוב אחרי הקולקציות שלו – הן שירה שקטה בתפרים.

👗 מעקב

לצלול אל ההיסטוריה עם מוני מדניק: הבגד שמספר סיפור

בתערוכת "גיבורות" פעל מאחורי הקלעים אמן נוסף: מוני מדניק, מעצב התלבושות הנפלא שמלווה את הבמות המרכזיות בישראל זה שנים רבות.
מוני, בוגר ומרצה בכיר בשנקר, שחזר עבור התערוכה 24 מערכות לבוש היסטוריות – עבודה שמצריכה ידע עצום, דיוק אינסופי ואהבה גדולה לזיכרון ולפרטים.
ברפרטואר שלו תיאטראות מובילים, אינספור מעצבים שעברו תחת ידיו והוקרה – אבל יותר מכל: אהבה אמיתית לבד ולסיפור שהוא יודע לספר.
ממליצה לעקוב אחריו ואחרי יצירתו

🎧 האזנה

המוזיקה של גיבורות: פסקול של תקווה

אחרי שני שיתופי פעולה מרגשים ("לא לפי הספר" ו"כשהמוזות לא שותקות"), אורן ברזילי ואני משתפים פעולה שוב – הפעם בתוך תערוכת "גיבורות".
אורן יצר פסקול ייחודי לכל אחד מהחללים – מוזיקה שמחברת את המבקרות והמבקרים אל האווירה, הרגש והסיפור של כל גלריה.
ביקרתם כבר? אני ממליצה להאזין לפסקול התערוכה שוב – להתרגש מחדש באטלייה של הדי סטרנד, או בבריכת השחייה המרהיבה עם בגדי הים של לאה גוטליב.
בנוסף, אורן הרכיב פלייליסט בהשראת התערוכה – מוזיקה שמתכתבת עם השראה, זיכרון ותקווה.


📘 קריאה

Dressed For War

לפעמים כדי להבין את הכוח של אופנה, צריך להתבונן בעיתות מחסור.
בספר המופלא Dressed for War, ההיסטוריונית ג'ולי סאמרס מספרת את סיפורה של אודרי ווידרס, עורכת ווג הבריטית בזמן מלחמת העולם השנייה – אישה שהבינה שסטייל אינו מותרות, אלא מקור כוח.
דרך מסלול חייה של ווידרס נחשף עידן שבו עיצוב אופנה היה תחת מגבלות מחמירות: כמה כפתורים מותר? מה אורך המכפלת? איך להסתדר בלי גרביים?
אבל יותר מכל – זהו סיפור על יצירתיות ללא גבולות, והזמנה לשאול גם היום: איך יוצרים יופי, גם בעידן של קיימות ואתגרים?


🎞️ צפייה

הגברת G: לקפוץ למים עם לאה גוטליב

המותג "גוטקס" הוא סיפורה של אישה שבתושייה רבה הפכה את מפעל מעילי הגשם שלה למותג בגדי ים. הסרט "גברת G" של הבמאית דלית קימור (שותפות ליצירתו היסטוריוניות האופנה אילה רז וקרן בן חורין), חושף את סיפורה של שורדת השואה לאה גוטליב שייסדה את המותג. בשנת 1949 עלתה מהונגריה עם בעלה ארמין ושתי בנותיהם. המשפחה התמקמה ביפו והקימה מותג למעילי גשם. במהרה הבינו בני הזוג גוטליב שמעילי גשם והאקלים הישראלי לא נועדו זה לזה ולאה פנתה לעצב בגדי ים. הסרט מתאר את סיפורה של אימפריית בגדי הים דרך קטעי אנימציה, צילומי ארכיון נדירים של מדידות ושל תצוגות אופנה מפוארות וגם ראיונות עם גוטליב עצמה. גוטליב ניהלה את האימפריה ביד רמה והעדיפה שיפנו אליה בשם Miss G. עיצוביה התאפיינו בהדפסים אוריינטלים, בהשראות מתרבויות שונות כמו אפריקה וסין לצד השראות מאמנים מודרניים כמו גוגן, מירו, דגה ושאגאל. את בגדי הים לבשו הדוגמניות הגדולות בעולם: נעמי קפמבל, קלאודיה שיפר ותמי בן עמי בהפקות ענק שהתפרסמו במגזינים הנחשבים ביותר.

📖 קריאה

התופרות מאושוויץ - סיפורן האמיתי של הנשים שתפרו כדי לשרוד

אני רוצה להמליץ שוב על שני ספרים המספרים את הסיפור הבלתי ייאמן של הנשים שתפרו אופנה עילית במחנה הריכוז אושוויץ. לוסי אדלינגטון, סופרת והיסטוריונית של טקסטיל, פרסמה ב-2017 את הספר "הסרט האדום", המבוסס על סיפור אמיתי. בשנת 2021 יצא לאור ספר ההמשך "התופרות מאושוויץ", המתעד את פגישותיה של אדלינגטון עם מי שהיו התופרות בסטודיו התפירה העילית במחנה ההשמדה אושוויץ ושרדו את התופת. הסטודיו הוקם על ידי הדוויג הס, אשתו של מפקד המחנה, כדי לשרת את נשות הקצינים. עבדו בו 23 נשים ובפברואר 2021 הלכה לעולמה ברכה קוהוט, התופרת האחרונה שנותרה בחיים, ועדותה נמצאת בספר. האסירות שעבדו בו נאלצו להשתמש בכישוריהן, כדי לתפור בגדי יוקרה מפרוות, מבגדים ומתכשיטים שנגזלו מקורבנות המחנה. זהו סיפור בלתי נתפס על אומץ, על תושייה ועל מקומה של אופנה בתקופות אפלות. הפרק הראשון זמין לקריאה ב-Ynet בכתבה של איתי יעקב.


❣️ השראה

אנחנו יכולות לעשות את זה! רוזי המסמררת זוכה להכרה

כולנו מכירים את הפוסטר של רוזי המסממרת (Rosie the Riveter), האישה עם הבנדנה המנוקדת וחולצת הג'ינס שהפכה לאייקון פמיניסטי בתרבות האמריקאית. עכשיו הגיע הרגע להכיר את הנשים שהיו רוזי האמיתית. הדמות של רוזי מסמלת את הנשים שנכנסו אל שוק העבודה בשל המחסור בכוח אדם במהלך מלחמת העולם השנייה. המהלך עיצב את חייהן ושינה את חלוקת התפקידים המסורתית בין גברים לנשים. אחרי המלחמה, עם שובם של הגברים משדה הקרב, נאלצו נשים רבות לשוב אל תפקידיהן הקודמים. לראשונה החודש זכו אותן נשים להכרה על מאמציהן וקיבלו בוושינגטון את מדליית הזהב של הקונגרס. כעשרים נשים לבנות שיער הגיעו לטקס החגיגי, בפריטי לבוש אדומים מנוקדים בנקודות לבנות. אני ממליצה לקרוא את הכתבה בניו-יורק טיימס שהנציחה את המאורע וראיינה את הנשים, חלקן חצו את גיל 100, ולצפות בשיחה המצולמת והמרגשת עם אחת מהן. זו גם הזדמנות להמליץ על "The Life and Times of Rosie the Riveter" סרט דוקומנטרי מצוין של הבמאית קוני פילד שצולם ב-1980.

👂🏻האזנה

פודקאסט DRESSED

הפודקאסט ״DRESSED״ הוא הפודקאסט האמריקאי האהוב עליי. מנחות הפודקאסט הן היסטוריוניות האופנה אפריל קלהאן וקסידי זכרי, והן בוחנות את ההיסטוריה החברתית והתרבותית של מה שכולנו עושות כל יום: מתלבשות. הפודקאסט עלה לאוויר ב-2018 והוא מארח בכל פרק יוצרים וחוקרות לשיחות קלילות וסוחפות על ההיסטוריה של הלבוש ועל עולם האופנה העכשווי.
הפרק "At War with Fashion: World War II" בפודקאסט "Dressed: The History of Fashion" מציע מבט מעמיק על האופנה הצרפתית והתנגדות במהלך מלחמת העולם השנייה. הפרק, מציג את הקשר בין סגנון אישי למרד נגד הכיבוש הנאצי. האזנה מומלצת למי שמעוניין להבין כיצד האופנה שימשה כאמצעי התנגדות וכיצד נשים השתמשו בבגדיהן כדי להביע עמידה רוחנית בתקופה קשה זו.

bottom of page